Lapsivaikutusten arviointia pitää vaatia!

29.03.2025

Selvitysten mukaan Suomessa ja Porissakin lasten määrä on vähentynyt merkittävästi viime vuosina, ja tämä trendi näyttää jatkuvan tulevaisuudessa. 

Tämä väestönmuutos saattaa asettaa haasteen tarkastella kouluverkkoa kriittisesti ja tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat lasten hyvinvointiin ja koulutukseen. On erittäin tärkeää, että näissä päätöksissä huomioidaan lapsivaikutusten arviointi, jotta lasten etu ei jää taloudellisten syiden jalkoihin.

Lapsivaikutusten arviointi on prosessi, jonka tarkoituksena on varmistaa, että lapsen etua harkitaan kaikessa toiminnassa ja päätöksenteossa. Tämä arviointi on todella tärkeä, kun koulujen lakkautuksia tai yhdistämisiä suunnitellaan, sillä usein tällaiset päätökset vaikuttavat merkittävästi lasten koulumatkoihin, kaverisuhteisiin ja yleiseen hyvinvointiin.

Valitettavasti selvitykset ovat paljastaneet, että monissa kaupungeissa lapsivaikutusten arviointi toteutetaan usein vaillinaisesti tai jätetään kokonaan tekemättä. Tämä on huolestuttavaa, sillä lapsen oikeuksien sopimus, perusopetuslaki ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki velvoittavat kuntia tekemään arviointeja ennen päätöksentekoa. 

Hyvässä lapsivaikutusten arvioinnissa selvitetään esimerkiksi sitä, kuinka hyvin lasten kaverisuhteet pystytään säilyttämään ja miten koulumatkat vaikuttavat lasten arkeen.

Koulujen lakkauttamisella voidaan saada taloudellisia säästöjä, mutta on tärkeää muistaa, että lasten hyvinvointi ja koulutuksen laatu ovat ensisijaisia. 

Ei saa unohtaa, että lapsivaikutusten arviointi on väline, joka auttaa tekemään tietoon perustuvia päätöksiä ja varmistamaan, että lasten etu huomioidaan kaikissa tilanteissa.

Tuntuu melkoisen oudolta, että tuulivoimaloita suunniteltaessa selvitetään tarkasti kokonaisuutta, mutta pieniä kouluja voidaan lakkauttaa ainoastaan taloudellisin perustein. 

Lapsissa ja nuorissa on meidän tulevaisuutemme.

Mitä paremmin pystymme lapsivaikutukset selvittämään, sitä paremmissa käsissä tulevaisuutemme on. Pitkät koulumatkat aikaisine aamuherätyksineen vaikuttavat lasten jaksamiseen ja sitä kautta oppimisen tulokset saattavat heikentyä. Kaverisuhteiden rikkominen pahimmillaan voi johtaa syrjäytymiseen ja sitä kautta vaikuttaa kaikkeen.

On aika ottaa lapsivaikutusten arviointi vakavasti ja varmistaa, että lasten ääni kuuluu päätöksenteossa. 

Arvioinnin avulla voidaan tehdä parempia päätöksiä, jotka tukevat lasten hyvinvointia ja koulutusta, vaikka kouluverkkoa joudutaan tarkastelemaan kriittisesti.